pasok_logo

Υποψηφιος βουλευτης
Νομου Κιλκις

βουλευτης
Νομου Κιλκις

το ημερολόγιο του Ντέμοκρατ

Αρπακτικά

1) Predator Το Predator είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στο κινητό σας και μπορεί να παρακολουθεί και να εξάγει τα πάντα· από τα προσωπικά σας μηνύματα και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, μέχρι τα αρχεία, τους κωδικούς και τις φωτογραφίες σας.

2) Υπόθεση Κουκάκη Στις 28 Μαρτίου 2022, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης υπέβαλλε σχετικό αίτημα και έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ότι το κινητό του έχει μολυνθεί από το λογισμικό Predator. Όμως, πριν από αυτό:

Το Reporters United δημοσιεύει κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2020 (έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του Predator) η ΕΥΠ, την οποία έθεσε υπό την άμεση εποπτεία του ο κος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

3) Ποιοι; Κλείνοντας την παρένθεση και ερχόμενοι στον Μάρτιο του 2022, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του για το θέμα, αναφέρθηκε σε «ιδιώτη» που παρακολουθεί «ιδιώτη», ενώ σε επόμενη δήλωσή του είπε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται λογισμικά τύπου Predator. Τον Απρίλιο του 2022 και μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του insidestory, ο κος Καμίνης απευθύνεται στον πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη εντός της βουλής και ρωτά αν o κος Κουκάκης παρακολουθείται και από ποιους και αν έχει αποκτήσει ή όχι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το λογισμικό Predator ή άλλα προϊόντα κατασκοπευτικού λογισμικού ιδιωτικής ανάπτυξης, τώρα ή στο παρελθόν;

Ο Μπιλ Μάρζακ από το Citizen Lab έγραψε τα εξής στο inside story, απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη: «Γνωρίζουμε πως η ιστοσελίδα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον Θανάση είναι συνδεδεμένη με πολλές άλλες ιστοσελίδες που επικεντρώνονται κυρίως σε ελληνικά θέματα, έτσι όποιος στοχοποίησε τον Θανάση φαίνεται να στοχοποιεί ανθρώπους στην Ελλάδα. Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής όπως το Predator της Cytrox να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση. Η Intellexa μπορεί να πουλά αλλά προϊόντα και υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά θα σοκαριζόμουν εάν πουλούσαν το Predator σε ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν γενικώς τη νομική εξουσιοδότηση να παρακολουθούν, είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

4) Νίκος Ανδρουλάκης Σε σημερινή του καταγγελία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλει απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, με τον ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση του κου Κουκάκη. Ο κος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι για το επίμαχο θέμα ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. «Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπογράμμισε πώς σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και υπεκφυγές.

5) Δημοκρατία Το θέμα είναι μείζον και μας αφορά όλους, αφορά πρωτίστως στην ίδια τη δημοκρατία και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι αμέσως μόλις αναδείχθηκε από τον κο Ανδρουλάκη, δυσκολεύεσαι να το βρεις στην 1η σελίδα των περισσοτέρων δημοφιλών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Όμως τα ερωτήματα είναι αναπόφευκτα και αμείλικτα:

Α) Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλουν να δώσουν απαντήσεις καθότι το λογισμικό υποκλοπών Predator χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Η εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει καταλήξει ότι το δημόσιο δεν έχει αγοράσει το λογισμικό αλλά δεν έχει ελέγξει εταιρικές οντότητες εκτός Ελλάδας που μπορεί να του παρέχουν την υπηρεσία. Το ερώτημα είναι ποιος το χρησιμοποιεί και τι έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους 2 μήνες -που είναι σε γνώση όλων μας- για να αποτρέψει νέες παρακολουθήσεις;

Β) Για την υπόθεση έχει παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία όμως είναι αναρμόδια (βάσει του ν. 4622/2019). Αρμόδια αρχή είναι η ΑΔΑΕ και ίσως το θέμα πρέπει να διερευνήσει η δικαιοσύνη σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή;

κι αλλά ημερολόγια...

Καμία δικαιολογία

Η οργανωμένη μετακίνηση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ -παρά την επίσημη απαγόρευση- είχε ως αποτέλεσμα

> > >
Scroll to Top