pasok_logo

Υποψηφιος βουλευτης
Νομου Κιλκις

βουλευτης
Νομου Κιλκις

το ημερολόγιο του Ντέμοκρατ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καρφί»

Πώς κρίνετε έως τώρα την κυβέρνηση κυρίως στον τομέα της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση; Τι διαφορετικό θα έκανε αν κυβερνούσε το Κίνημα Αλλαγής;

– Τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν αρνητικά ήδη από τα τέλη του 2021, τόσο με τον υψηλό πληθωρισμό, όσο και με νέες αυξήσεις στον προϋπολογισμό, από μια δήθεν κεϋνσιανή πολιτική όπως τη χαρακτήρισε ο κ Μητσοτάκης, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ξέφρενες δαπάνες χωρίς να λύνουν προβλήματα και να θεραπεύουν ελλείμματα. Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται τα κοινωνικά προβλήματα. Ενδεικτικά μόνο, οι Δήμοι καλούνται να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις ρεύματος σε δομές τους, την ίδια στιγμή που διογκώνεται η μη απόδοση τελών και φόρων από τους παρόχους ρεύματος, μειώνοντας τα έσοδά τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αδιάλειπτη παροχή και λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών. Ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα η αντίληψή μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την αναδιανομή και τους θεσμούς. Για να αντιμετωπιστεί η παρούσα ενεργειακή κρίση, αλλά και η κάθε επόμενη, χρειάζονται δύο πράγματα: Αφενός, ένας μόνιμος μηχανισμός αναδιανομής των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, με δίκαια και διαφανή κριτήρια. Αφετέρου, μία Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα εκπληρώνει τον ρόλο της, προστατεύοντας τους καταναλωτές και εξασφαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό, πέρα και μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς με τεχνοκρατικό μανδύα του κυρίου Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεπέρασε τις εκατό μέρες στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πώς κρίνετε τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του; Τι διαφορετικό κομίζει – πρεσβεύει σε σχέση με τις προηγούμενες ηγεσίες;

– Η καθαρή εντολή που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τους 270.000 συμπολίτες μας που ήρθαν και ψήφισαν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου βασίζεται στο τρίπτυχο της ανανέωσης, της πολιτικής αυτονομίας και της ενότητας κι αυτό εκπληρώνει στο ακέραιο. Εκτιμώ ότι τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του είναι άκρως ενθαρρυντικά· αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου με αναγωγή βρισκόμαστε κατά μέσο όρο πάνω από το 16%. Παράλληλα ανοίγει τις πόρτες του κόμματός μας σε όλους τους σοσιαλδημοκράτες που θέλουν να προσφέρουν στον κοινό μας αγώνα: Που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της παράταξής μας εκεί που της αξίζει: Στη θέση του πολιτικού πρωταγωνιστή και του φορέα των προοδευτικών ιδεών.

Στο Συνέδριό σας τι κρίνεται και ποιο είναι το ζητούμενο; Όσον αφορά το πεδίο της ονομασίας του κόμματος, εσείς τι προτιμάτε; ΚΙΝ.ΑΛ. ή ΠΑΣΟΚ;

– Το βασικό μας ζητούμενο είναι να διαμορφώσουμε τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα με την κατάρτιση ενός εμπροσθοβαρούς, ριζοσπαστικού και οραματικού σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος διακυβέρνησης που έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ η πατρίδα μας. Αναφορικά με την ονομασία του κόμματός μας, προφανώς και όλοι εμπνεόμαστε από την ιστορική παράδοση και κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που σημάδεψε την Μεταπολίτευση. Από κει και πέρα το ζήτημα της ονομασίας θα συζητηθεί ανοιχτά και δημοκρατικά από τη βάση της Παράταξής μας, τόσο κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, όσο και στο Συνέδριο και εκεί κυρίαρχα θα αποφασίσουμε.

Τι καινούργιο έχει να πει το Κίνημα Αλλαγής στους νέους, αλλά και σε όσους ψάχνουν πολιτική στέγη;-

Οι νέοι απέχουν από την πολιτική όχι επειδή δεν την καταλαβαίνουν ή δεν ενδιαφέρονται γι αυτήν, αλλά επειδή θεωρούν ότι μπορεί εύκολα κάποιος να τους κοροϊδέψει, να τους εξαπατήσει. Αυτό που θέλουμε να χτίσουμε ως Κίνημα Αλλαγής είναι μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους, όχι στη λογική της υποταγής, αλλά της χειραφέτησης. Δεν θέλουμε τους νέους αφισοκολλητές μίας κομματικής γραφειοκρατίας που εκμεταλλεύεται τη νιότη τους και στραγγίζει τη δημιουργικότητά τους. Απευθύνουμε λοιπόν κάλεσμα τόσο στη νεολαία, όσο και στους κομματικά άστεγους, τους περιθωριοποιημένους, τους απογοητευμένους, αυτούς που ασφυκτιούν στον αδιέξοδο, ανιστόρητο και χαμηλών προσδοκιών δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν και να τους ακούσουμε και να διαμορφώσουμε μαζί την παράταξη των ονείρων μας.

Οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική. Πόσο εφικτή θα ήταν η συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης;

– Τους τελευταίους μήνες συντελείται η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν επιλέξει ο κύριος Μητσοτάκης να τις κάνει και με όποιο εκλογικό σύστημα θέλει θα συντελεστεί και η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και ο ελληνικός λαός θα δώσει την ευκαιρία στο Κίνημα Αλλαγής να εφαρμόσει το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα από θέση ισχύος και με όρους ιδεολογικής και πολιτικής υπεροχής.

Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα είστε εκ νέου υποψήφιος στο Κιλκίς;

– Η αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων είναι αυτή που θα αποφασίσει θεσμικά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Όσον αφορά στο Κιλκίς, το 2019 οι πάντες στοιχημάτιζαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα βγάλει έδρα. Το αποτέλεσμα τούς διέψευσε, καθώς το Κιλκίς πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλο νομό της χώρας, ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά 60% συγκριτικά με το 2015. Κατάφερε, μάλιστα, να βρεθεί 40% πάνω από το εθνικό του ποσοστό. Όποιος θέλει να στοιχηματίσει ξανά και να μη χάσει την ελπίδα του, θα του πρότεινα να ποντάρει στο ΠΑΣΟΚ.

κι αλλά ημερολόγια...

Καμία δικαιολογία

Η οργανωμένη μετακίνηση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ -παρά την επίσημη απαγόρευση- είχε ως αποτέλεσμα

> > >

Αρπακτικά

1) Predator Το Predator είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που εγκαθίσταται στο κινητό σας και

> > >
Scroll to Top