Tο εμβληματικό βιβλίο του ‘Η θεωρία της δικαιοσύνης’, ο ίσως σπουδαιότερος πολιτικός φιλόσοφος του 20ου αιώνα John Rawls αναφέρει στην 1η μόλις σελίδα: ‘‘Τα δικαιώματα που εγγυάται η δικαιοσύνη δεν υποτάσσονται ούτε σε πολιτικές διαπραγματεύσεις ούτε σε υπολογισμούς κοινωνικών συμφερόντων”.
Η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη έκδοση των οκτώ (8) Τούρκων αξιωματικών εδράζεται ακριβώς σε αυτή την αρχή που οφείλει να διέπει ένα κράτος δικαίου και δυστυχώς αμφισβητείται στοιχειωδώς από τις πολιτικές αρχές των κρατών της Τουρκίας (”πήρα τη διαβεβαίωση ότι οι 8 θα εκδοθούν’’) και Ελλάδας (”οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα”).
Επί της αρχής, η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μία αυθαίρετη πολιτική δράση που αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά μία πολιτική αντίδραση στην δημόσια καταγεγραμμένη επιθυμία των 2 κυβερνήσεων να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής δικαστική απόφαση έκδοσης των 8 αξιωματικών.
Προσωπικά, είμαι ένας εξ αυτών που θεωρούν ότι θεσμοί μας έχουν αντέξει το βάρος της κρίσης και επ’ ουδενί υιοθετώ τη θεωρία κατάρρευσής τους. Εντούτοις, η δημοκρατία μας ”κλείνει” κάθε μέρα όλο και περισσότερο και οι ανεξάρτητοι πολιτικοί θεσμοί παραχωρούν τις αρμοδιότητές τους στον περισσότερο πολιτικό έλεγχο. Οι μεταμεσονύκτιοι επιλεκτικοί διορισμοί ανώτατων δικαστικών σε επιτελικές θέσεις αλλά και τα συμπεράσματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη διαφθορά του συστήματος δικαιοσύνης καθιστούν τον συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο σε πολιτικές πιέσεις (σύμφωνα με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται κωδικοποίηση των κανόνων δεοντολογίας και τον εξορθολογισμό της γενικής εποπτείας επί των Δικαστών και των Εισαγγελέων).
Η πρωτοβουλία πολιτών κατά της έκδοσης των 8 είναι ίσως η πρώτη υγιής κινηματική πολιτική αντίδραση στις κυβερνητικές αυθαιρεσίες των τελευταίων ετών που βάλουν κατά της δημοκρατίας και γίνονται ρουτίνα, κάνοντάς μας να συνηθίζουμε σιγά σιγά το τέρας.
Η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και η υπεράσπισή του από την Ελλάδα συνιστά σημείο καμπής για να απαντήσουμε στους ίδιους μας τους εαυτούς σε ποια όχθη του ποταμού επιλέγουμε να είμαστε, αυτή του κράτους δικαίου ή της εύπλαστης δημοκρατίας στα χέρια κάθε εξουσίας.
Υ.γ: Η συμμετοχή μας στις 2 πολιτικές εκδηλώσεις, σε Αθήνα (πλατεία Ελευθερίας) και Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), αύριο, στις 18:30, είναι περισσότερο από απαραίτητη. Το διακύβευμα είναι η δικαιοσύνη και η ίδια η δημοκρατία.